Najčešća pitanja

1. Korisnički račun / O sustavu

Koji je smisao Fokuskontrola?

Smisao Fokuskontrola je ponuditi autorima i izvođačima uvid u emitiranja na radio i tv postajama, s točnim datumom i vremenom emitiranja, nazivom radio ili tv postaje na kojoj je skladba emitirana te ostalim statističkim izvješćima. Naša su izvješća redovita na dnevnoj bazi te Vam mogu služiti kao dobra i korisna informacija u Vašem radu.

Tko ima pravo na besplatno korištenje servisa?

Članovi udruga za kolektivno ostvarivanje prava HDS ZAMP i HUZIP imaju pravo na besplatno korištenje servisa Fokuskontrol.

Zašto moram prihvatiti „Ugovor za krajnjeg korisnika“ kod registracije na sustav?

Ugovor morate prihvatiti jer njime potvrđujete da prihvaćate sve stavke koje su bitne za funkcioniranje Fokuskontrol sustava, da shvaćate način rada samog sustava te da ste primili na znanje koja su vaša prava i ograničenja u korištenju sustava.

Moram li se vezati ugovorom na određeno razdoblje?

Vi kao korisnik kod prvog dolaska na Fokuskontrol sustav prihvaćate stavke ugovora i to je sve što se od vas traži po pitanju ugovora, a ugovor je važeći sve dok se pruža usluga servisa na fokuskontrol.hr.

Gdje mogu postaviti pitanja ili prijaviti probleme u radu Fokuskontrola?

Za sva pitanja i sve prijave problema koristite za to predviđenu formu formu ili putem mail-a fokuskontrol@unison.hr. Naša korisnička podrška će vam se javiti u što je kraćem roku moguće.

2. Rad s pjesmama

Za koji format pjesme mogu izraditi audio fingerprint na serveru?

Za sada je podržan samo format mp3.

Moj bend ima miks koji traje 9 minuta i 30 sekundi, mogu li izraditi audio fingerprint za takav file?

Odgovor je da, minimalno trajanje datoteke je 120 sekundi a maksimalno 600 sekundi odnosno 10 minuta. Ograničavajući faktor Vam je veličina od 25 MB. Imajte na umu da će se takav glazbeni broj pojaviti u izvještajima samo ako je emitiran više od 70% trajanja.

Nakon izrade audio fingerprinta status pjesme mi je "U obradi", što to znači?

To znači da za svaki novi audio fingerprint sustav skenira sve tv i radio stanice u posljednjih mjesec dana. Nakon što se taj proces završi (24-48 h) pjesma će dobiti novi status i bit će spremna za praćenje.

Je li moguće pratiti pjesme koje su emitirane u prošlosti?

Ne, pjesme se mogu pratiti od aktualnog mjeseca pa nadalje.

Podaci na nekim pjesmama su pogrešni, mogu li ispraviti naziv, izvođača ili naziv albuma?

Naravno, pod pjesmama nađite problematičnu pjesmu, klikom miša uđite u polje koje želite, popravite podatak te kliknite enter.

Može li se naziv izvođača unijeti ili izmijeniti na više pjesama odjednom?

Može se, označite u svojoj bazi sve one pjesme za koje želite unijeti ili izmijeniti naziv izvođača, kliknite na naredbu "postavi izvođača", u prazno polje unesite željeni naziv i kliknite na "izvrši naredbu". U tom trenutku na svim označenim pjesmama bit će novi naziv izvođača. Ista je procedura i za ostale podatke...

3. Izvještaji

Prijavio sam se na sustav i ne vidim nikakve izvještaje!?

Prvi preduvjet da vidite izvještaje je da imate aktivnu pretplatu. Ako imate aktivnu pretplatu mogući problem je da si niste dodali pjesme u osobnu bazu pjesama, odnosno kreirali fingerprint-ove istih, ili, ako jeste, nisu označene za praćenje.

Prijavio sam se na sustav, dodao sam si pjesmu ali ne vidim nikakav izvještaj?

Nakon što pokrenete izradu audio fingerprinta za pjesmu nemojte odmah očekivati izvještaj. Sustav u tom trenutku kreće u skeniranje svih medija koje pratimo te mu je za pregled kompletne arhive i izradu prvog izvještaja potrebno od 24 pa do 48 sati. Nakon toga izvještaji će se ažurirati dan za danom.

Jesu li obuhvaćene baš sve radio stanice u Hrvatskoj?

Nisu sve, ali je preko 120 radijskih postaja uključeno u izvještaje. Popis radio i tv postaja uključenih u izvještaj se nalazi ovdje.

Hoće li se u budućnosti pratiti i lokalne TV postaje?

Za sada pratimo nacionalne postaje te lokalne na području Zagreba.

Čuli smo našu pjesmu na radiju a na Fokuskontrolu je nemamo u izvještaju, kako to?

Ako dođe do takve situacije, obavezno nas kontaktirajte putem mail-a fokuskontrol@unison.hr ili forme forme, popunite što više podataka (radio gdje ste čuli pjesmu, datum i približno vrijeme te naziv vaše pjesme) kako bi što bolje i preciznije mogli istražiti problem i dati vam odgovor na upit.

Mi smo nastupali na Xyz TV koncert uživo. U izvještaju nismo pronašli emitiranje te pjesme.

Sustav prepoznaje iste pjesme, odnosno prepoznaje pjesmu čiji fingerprint postoji u bazi, a u slučaju koncerta uživo, potpuno je jasno da će zapis temeljem kojeg se radi prepoznavanje biti drugačiji. Live izvedbe možete zabilježiti na dva načina: kreiranje fingerprinta LIVE izvedbe u svoju bazu.

Izvještaj za jučerašnji dan mi ne pokazuje niti jedno emitiranje mojih pjesama, u čemu je problem?

Izvještaji za prethodni dan dostupni su nakon 8 h ujutro. Ako nakon toga roka nemate podataka, svakako nas kontaktirajte.

Na izvještaju mi stoji podatak match i izražen je u postocima, čemu služi taj podatak?

Match prikazuje koliko je dugo trajalo emitiranje vaše skladbe u eteru. Ukoliko je odsvirano manje od 70%, tada se emitiranja neće prikazivati dok će se sva emitiranja gdje je odsvirano više od 70% prikazivati a match vam pokazivati točan postotak.

Je li moguće dobit izvještaj u nekom digitalnom obliku na email adresu?

Moguće je, pod izvještajima kreirajte pomoću filtera podatke koji vas zanimaju te nakon toga kliknite na pdf ikonu u gornjem desnom kutu. Nakon nekoliko minuta, izvještaj u pdf-u će biti na vašem mailu.

Smijem li objaviti na svom Facebooku izvještaj koji sam dobio preko Fokuskontrola?

Za bilo kakvu javnu objavu morate nas tražiti dopuštenje prema općim pravilima koja su dio korisničkog ugovora koji ste prihvatili.